Vsak teden novi nasveti. Spremljaj nas tudi na Facebooku.

Kako pomemben je zajtrk pri hujšanju?

Zajtrk je izjemno pomemben del dnevnega rituala prehranjevanja, ne glede na to, ali poskušate ohraniti normalno telesno težo ali pa ste v fazi hujšanja.

 

Ste vam je že kdaj zgodilo, da ste se zbudili, pogledali na uro in ugotovili da vas že konkretno preganja čas, se na hitro oblekli in šli dnevnim opravilom naproti? Večinoma se v teh okoliščinah žal pozabi ali pa se namenoma izpusti najpomembnejši obrok dneva – zajtrk. Nič ne de, se zgodi tudi najboljšim, vendar to ne sme priti v navado, saj ima to lahko negativne učinke na kakovost vaše energije ter posledično vsakodnevnega življenja.

 

Kakšne učinke pa sploh ima zajtrk? Z eno besedo – precejšnje. Ne samo, da vas ohranja budnejše, bolj energične in polne življenja, temveč lahko tudi pozitivno vpliva na izgubo kilogramov, ki že komaj čakate da se jih boste znebili. Marsikdo pa si pri tem misli: “A ni prav da pri hujšanju manj jem? Zakaj bi se potem silil jest zajtrk, če pa zjutraj nisem lačen.” Takšno razmišljanje ni pravo, še posebej ne na dolgi rok. Naj vam pojasnimo razloge.

 

Zajtrk vpliva na motivacijo za telovadbo

Ko zjutraj zaužijemo hranljiv obrok, se telo aktivira, prebudi. To nam pomaga začneti dan z vnemo in smo tako lažje pripravljeni na jutranjo telovadbo, ki pa lahko čez celoten dan pospešuje metabolizem. Pravzaprav zdrav zajtrk in trening tečeta z roko v roki, saj boste motivirani za gibanje skozi celoten dan. S tem boste na pravi poti do idealne telesne teže. Prav tako se boste s telovadbo lažje spopadali z vsakodnevnim stresom, kar pozitivno vpliva na prehranjevalne navade.

Po zajtrku in jutranji telovadbi boste morda celo ugotovili, da boste tudi po kosilu ali večerji šli na prijeten popoldanski sprehod.

 

Telo rabi jutranje “gorivo”

Zajtrk je praktično način za določanje tona dneva. Zato je še ekstra pomembno, da se zavestno odločite za zdrav in hranljiv obrok. Če se odločite, da boste jedli izdelke z zajtrkom z visoko vsebnostjo maščob, kot je sendvič s klobaso in majonezo, boste tvegali, da si boste čez dan zaželeli še več nezdrave hrane.

Torej, čeprav je izjemno pomembno, da jemo zajtrk za hujšanje in da ohranjamo zdravo težo, je enako pomembno ohranjati pozornost na to, kaj jemo. Polnozrnata žita, sadje, zelenjava, oreščki in semena so odličen vir “goriva” za vaše telo in vam bodo pomagali postaviti temelje za izbiro hrane pri kasnejših obrokih. Če dan začnete z zdravim zajtrkom, je veliko lažje ves dan ostati na pravi poti.

 

Postavite dobre temelje za celoten dan

Ne glede na to, koliko dela in priprav imate zjutraj na začetek dneva, najdite čas za pripravo obroka, ki vas bo nasitil in vam dal potrebno energijo. V nasprotnem primeru se zgodi, da bo prišel čas kosila, in boste sestradani pojedli krožnik in pol, pa še takrat se ne boste počutili popolnoma siti.

Ni treba da pri komplicirate. Dovolj je samo kakšno sadje, jogurt ali polnozrnat kruh s svežo zelenjavo. Seveda ne pozabiti na limono, ki vas bo v trenutku predramila da boste v sekundi pripravljeni na dan.