Vsak teden novi nasveti. Spremljaj nas tudi na Facebooku.

6 načinov za trajnostno hujšanje

Vaše zdravje bi moralo biti glavna prednostna naloga v vašem življenju.

Pri večini ljudeh lahko izguba odvečne telesne teže izboljša več vidikov njihovega fizičnega zdravja, vključno s krvnim sladkorjem, krvnim tlakom in gibljivostjo. Poleg tega lahko doseganje zdrave in vzdržne telesne teže izboljša vašo samozavest, telesno podobo, zdravstveno kakovost življenja in preprečuje simptome depresije.

Na žalost pa je večina načinov hujšanja neprimernih in nevzdržnih. Poleg tega sta prehrana in prehrambene navade lahko izredno škodljivi za vaše fizično in duševno zdravje.

Vendar je mogoče varno doseči zdravo telesno težo, ki spodbuja vaše splošno zdravje. Ta članek zajema 6 načinov, kako hujšati trajnostno in se za dalj časa znebiti odvečnih kilogramov.

 

Preusmerite svoj fokus

Če se osredotočate na izboljšanje drugih vidikov svojega zdravja in ne samo na izgubo telesne teže ali zunanji videz, vam to lahko pomaga doseči cilje.

Vendar to ne pomeni, da vas izboljšanje videza ne more motivirati. To samo pomeni, da vaš videz in želja po tem, da bi vas drugi sprejeli, ne bi smela biti edina – ali celo glavna motivacija za doseganje zdrave telesne teže.

Če vas motivirajo dejavniki, kot so izboljšanje kakovosti prehrane, vzdržljivost in višja raven življenjske energije, pa tudi zmanjšanje tveganj za različne bolezni, lahko dolgoročno izboljšate svoj uspeh na poti hujšanja.

 

Raje izberite trajnost kot hitrost

Nešteto diet in detoks programov spodbujajo hitro in ekstremno izgubo teže z uporabo zelo nizkokaloričnih obrokov. Resnica je, da bodo te diete verjetno spodbujale hitro izgubo teže, saj se drastično zmanjša vnos kalorij. Vendar te diete niso dobra izbira za trajnostno hujšanje, saj lahko močno vplivajo na vašo raven energije, zdravje in splošno telesno pripravljenost. 

Ustvarjanje zadovoljivega prehranjevalnega vzorca, ki poganja vaše telo, hkrati pa ustvarja majhen kalorični primanjkljaj, bo privedlo do počasnejše izgube teže, vendar bo zmanjšalo možnosti, da se teža sčasoma povrne in se s tem zagotovi, da telo dobiva dovolj hranil.

 

Ne podcenjujte vsakodnevne aktivnosti  

Ko poskušamo shujšati, nas večina misli, da moramo sodelovati v pogostih, visoko intenzivnih dejavnostih. Vključevanje te vrste dejavnosti v vašo tedensko rutino lahko spodbuja izgubo teže in pridobivanje mišic, vendar tega ni treba storiti, da bi dosegli zdravo telesno težo.

Imeti aktiven dan pomeni že zvišanje števila korakov. Prav tako je pomembno omejevanje sedenja.

Če trenutno sedite, je pomembno, da svojo aktivnost počasi povečujete. Če v povprečju naredite le približno 1.000 korakov na dan , poskusite število povečati na 2.500 korakov na večino dni v tednu, kar je približno 1,6 kilometra. Ko dosledno dosežete ta cilj, ga povečujte za približno 1.000 korakov na teden, dokler ne boste udobno prehodili nekaj kilometrov na dan.

 

Pazite na dehidriranost 

Pri vzdrževanju telesne teže je pomembno, da ostanete hidrirani. Potrebe po tekočini so odvisne od številnih dejavnikov, vključno z vašo aktivnostjo in trenutno telesno maso.

 

Izguba teže ni linearni postopek

Nihanje telesne teže je običajni del hujšanja. Izguba teže je zapleten proces, ki vključuje kompenzacijske spremembe v telesu, ki sčasoma upočasnijo izgubo teže in spodbujajo ponovno pridobivanje teže.

Upoštevajte, da boste morda dejansko morali povečati vnos kalorij, ko boste prišli na svoj cilj, še posebej, če ste se držali diete, ki telesu ne zagotavlja zadostne količine energije.

Čeprav to zveni neintuitivno, lahko počasi povečanje vnosa kalorij pomaga preprečiti nekatere kompenzacijske presnovne spremembe, ki se pojavijo med izgubo teže, in tako oteži dolgoročno vzdrževanje teže.

 

Izberite nasitna, s hranili bogata živila  

Različna živila imajo različne učinke na vašo sitost in lakoto.

Na primer, beljakovine (proteini) so najbolj nasitno makrohranilo, dodajanje sestavin, bogatih z beljakovinami, obrokom in prigrizkom pa lahko pomaga povečati občutek zadovoljstva in vam pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Uživanje veliko hrane, ki je  bogata z vlakninami, kot so zelenjava, sadje, fižol, oreški in semena, koristijo za uravnavanje telesne teže.

Pri sestavljanju obrokov in prigrizkov si prizadevajte, da bodo čim bolj nasitni in hranljivi, tako da hrano, kot je zelenjava, fižol in sadje, povežete z viri beljakovin in zdravih maščob, kot so jajca, oreški, ribe, piščanec in nesladkan jogurt.